Bli ledare

Här samlar vi information för dig som funderar på att bli ledare. Ibland kanske man har lite funderingar på hur det fungerar att vara ledare och vill veta mer innan man bestämmer sig. För att underlätta i ditt val hoppas vi att informationen nedanför kan vara till stor hjälp.

Behövs förkunskaper?

För att bli scoutledare behövs inga direkta kunskaper, som förälder vet man ganska väl hur barn fungerar och hur man stöttar dem, och det finns massor av material att tillgå vad gäller det praktiska vi gör. Ofta finns en ledare kvar från förra året så det finns kontinuitet i avdelningen.

Vem kan bli ledare?

Ledare kan den bli som har fyllt 18 år(är myndig), gått trygga möten och som är villig att visa upp ett begränsat registerutdrag.

Hur mycket tid tar det att vara ledare?

Det kan du bestämma själv. Börjar du som ledare räcker det med att komma på mötena, det vill säga en kväll i veckan. För att lära känna kåren och de andra ledarna har vi ledarmöten en gång i månaden. De som kan kommer och är delaktiga. Då diskuteras gemensamma aktiviteter, fix av vår att göra lista, planeringar av aktiviteter mm.

Vill man stötta kåren på andra sätt finns den möjligheten också. 

Ledarkollegiet är ett glatt gäng där det är högt i tak, ett verkligt bra sätt att träffa nya bekantskaper.

Jag kan bara komma ibland, hur funkar det då att vara ledare?

Eftersom vi alla ställer upp ideellt är det inte säkert att man kan vara med alltid. Vi har självklart familjer och andra åtaganden också som gör att man inte alltid kan vara med på allt.

Följer man ”sin scout”?

Ja, många föräldrar blir ledare för sin spårarscout och följer dem sedan upp i åldrarna. Vi är många som börjat som ledare för våra barn under spårartiden, och vi har utvecklats tillsammans. 

Kan man prova innan man bestämmer sig?

Ja, man kan prova på scouting tillsammans med sitt barn på ett av våra möten innan man bestämmer sig.

Måste man visa registerutdrag?

Ska du vara aktiv som ledare måste du visa upp ett utdrag ut belastningsregistret. Detta är för att säkerställa en trygg miljö för barn och ungdomar. Detta ska du visa upp för kårdordförande eller medlemsregistrerare så det kan registreras att det har visats upp. Uppvisandet av registerutdrag ska ske vart tredje år.

Här har scouterna satt ihop ett dokument med FAQ om registerutdrag.

Hur planerar jag ett möte?

För att planera ett möte har vi vad vi kallar scoutmetod som berättar hur vi gör aktiviteten. Sen har vi målspår som berättar vilka mål vi jobbar mot.

Mer information om Scoutmetod och Målspår samt hur det hänger ihop hittar du här ”Scoutmetod och Målspår”.

Vill du veta mer om målspåren kan du läsa här ”Målspår

Lära sig mer

Vill man lära sig mer finns allt från allmänna kurser, ledarskapsutbildningar till specialiserade friluftsledarutbildningar inom klättring, kajak eller fjällvandringar.

Olika kurser att gå är bland annat:

Leda scouting

Leda scouting är utbildningen för dig som är ny som scoutledare och vill lära dig mer om Scouternas vision, mål och om hur du skapar verksamhet. Kursen hjälper dig att bli tryggare som scoutledare och du får kunskap om det lyssnande och stödjande ledarskapet. Som medlem i en kår står kåren för kostnaden.

Trygga möten.

Det här är en webbkurs för dig som är ledare för barn och ungdomar. I kursen lär du dig hur du kan skapa en trygg miljö, förebygga övergrepp och kränkningar, och vad du ska göra om detta ändå händer. Denna kurs är obligatorisk och ska göras vart tredje år. Som medlem i scouterna går du den gratis.

Anpassat ledarskap.

Den här webbutbildningen är till för dig som är ledare för barn och ungas fritid. Den har skapats av Scouterna och Friluftsfrämjandet, i samarbete med andra aktörer som också står för rätten att funka olika. Under utbildningen lär du dig anpassa ditt ledarskap så att det funkar bättre för barn och unga med till exempel ADHD eller autism. Som medlem i scouterna går du den gratis.